Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Blogs veldwerkers

  • Daad van liefde

   We zijn inmiddels drie weken baanbrekers in Israël. We werken bij Hineni, het restaurant waar elk gevuld bord als een daad van liefde beleefd mag worden. We bezoeken ook Kotev, een opvanghuis voor mensen die na een psychiatrische opname de weg naar de samenleving proberen terug te vinden. Elke ontmoeting is een poging om licht te brengen in een vaak donker bestaan.
   28 september 2022
  • Vertrouwd

   Is het echt pas twee weken geleden dat we hier zijn geland en ons intrek hebben genomen in ons app. op de 5e verdieping? Het voelt al zo vertrouwd en we hebben ons bijna geruisloos kunnen invoegen in het leven hier. Met een kleedje, dienblaadje, paar boeken, spelletjes, kleurplaten en foto’s van de kids hebben we weer ons thuis gecreëerd.
   23 september 2022
  • *

   Volksverhuizing

   Wat een drukte… na twee door Covid gestempelde jaren, is dat de eerste indruk op de luchthaven als we op verlof gaan naar Nederland. Lange wachtrijen bij het inchecken, bij de veiligheidscontrole, bij het laden en lossen van de koffers en een overvol vliegtuig.
   7 september 2022
  • This is where it happens

   Na drie jaar zijn we weer terug in Israël. De Covid-periode lijkt voorbij en reizen is weer mogelijk zonder beperkingen. Vanuit het NEM-huis in Jeruzalem worden we wakker en laten de stad weer tot ons doordringen: de Olijfberg, het Hinomdal, de berg Sion, het geluid van de moskeeën en alle herrie van het verkeer. We bezoeken de plekken waar onze mensen mogen dienen en we laten ons bijpraten over alle ontwikkelingen. Het weerzien terplekke met alle Nem'ers en bekenden is heerlijk en zo vertrouwd.
   2 juni 2022
  • "Het is een lang verhaal"

   Ze kwam uit een bedoeïenstam op de westelijke Jordaanoever en was op bezoek bij een vriend van mij. Ze droeg de traditionele islamitische hoofdbedekking en ik had haar ingeschat als moslima. Toen ik later met haar praatte bleek ze christen te zijn. Ze gebruikte niet dezelfde woorden die moslims vaak gebruiken. Ik was verbaasd en vroeg haar: hoe ben je christen geworden? Ze antwoordde: het is een lang verhaal, maar God heeft mijn ogen geopend. 
   6 mei 2022
  • Geen dag hetzelfde

   Het is eind februari 2022. Na een lange periode van wachten is het eindelijk zover: Wiebe, Jeannette en Eline vertrekken naar Israël om drie maanden als Baanbrekers te gaan dienen bij Jemima, in de Palestijnse gebieden van Israël. Wiebe en Jeannette schrijven een kort verslag van de invulling van hun dagen.
   21 april 2022
  • Omgekeerde wereld

   Banjerend over de luchthaven van Caïro voor een binnenlandse vlucht naar Aswan, trekken de opvallend rijzige donkere mannen in witte gewaden en dito vrouwen onze aandacht. Ze doen ons denken aan de Ethiopische Joden in ons land Israël. Niet verwonderlijk, Aswan, de meest zuidelijke stad van Egypte is slechts door Soedan gescheiden van Ethiopië. Deze Nubiërs behoren tot de nomadenvolken, die vanouds in dit gebied rondzwierven.
   22 februari 2022
  • Thuisfrontcommissies: onmisbaar voor uitzending

   Een thuisfrontcommissie is het dragende platform van een uitzending. Zij vertellen het verhaal van de veldwerkers die zij ondersteunen. Maar hoe doe je dat? Aan mensen een verhaal vertellen over werk van iemand die ze helemaal niet kennen?
   8 februari 2022