Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Alles is anders

  30 april 2020

  Blogs veldwerkers

  • *

  De afgelopen maanden is de wereld op zijn kop gezet, ook in Israël, in Maslul, bij Aleh-Negev, een dorpje waar zorg verleend wordt aan kinderen met een ernstige meervoudige handicap. Sinds augustus 2019 werken Heleen en Debora daar als vrijwilligers via de NEM. Hieronder doet Debora verslag van de situatie.

   

  Veel dingen zijn veranderd. Het kinderdagverblijf, waar ik werkte, sloot al snel toen Covid-19 in Israël bleek te zijn. Ik ben toen gaan werken in de huizen met de gehandicapte ouderen. Tijdens het werk dragen we de hele dag pakken, mondkapjes, haarnetjes, een scherm voor het gezicht en handschoenen.

  Van Aleh kreeg ik een speciale pas zodat ik wel verder dan 100 meter over straat mag. Zo kan ik naar mijn werk gaan zonder dat de politie mij een boete geeft. Alles is anders. Veel vrijwilligers zijn naar huis gegaan, voordat de grenzen dichtgingen.

   

  Geen zorgen
  Ik sta standvastig en sterk in mijn geloof en vertrouw op degene die boven deze situatie en periode staat. Hij beschermt mij en geeft mij kracht, ik wankel niet. In deze moeilijke tijd heb ik mooie dingen meegemaakt. Ik mag tot zegen zijn voor de bewoners en voor de verzorgers van Aleh. Ik ben op de plek waar God mij wil hebben. Ik ben dankbaar dat ik hier nog kan zijn en kan helpen. Ik heb gesprekken gehad met moslims die nieuwsgierig waren naar het christendom en door de live kerkdiensten kan ik naar een Nederlandse kerkdienst luisteren. Ik heb een creatieve verjaardag gehad en ik heb goede vriendinnen om mij heen hier in Israël, waar ik elke dag mee kan bidden voor Israël, Aleh en onze familie in Nederland. Juist in deze tijd voel ik mij uitgedaagd om niet bang te zijn en geen zorgen te hebben. Ik dank God voor wat hij al gedaan heeft en voor wat hij nog gaat doen.

   

  Fantastisch nieuws
  Begin deze week heb ik fantastisch nieuws gekregen: het kinderdagverblijf gaat weer open. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik mijn kinderen weer kan zien. Er zijn wel veel en erg strenge maatregelen. God zij dank is het virus hier niet verspreid en zijn alle inwoners corona-vrij.

   

  Nieuws volgen
  Voor mij als vrijwilliger die niet Hebreeuws spreekt, verstaat of kan lezen is het nieuws volgen lastig. Elke dag kan er een nieuwe regel bijkomen of goed nieuws zijn. Wij als vrijwilligers worden op de hoogte gehouden door Aleh, maar grotendeels weten wij vaag wat er aan de hand is. Gelukkig houdt onze veldleiding in Jeruzalem ons goed op de hoogte. Alles gaat via Skype of Facetime. Ik kan niet wachten om Jeruzalem weer te bezoeken!