Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Baanbrekers Wim en Anneke tot zegen van Jood en Arabier

  24 maart 2020

  Blogs veldwerkers

  • *

  Pianoconcert door Rasha

  Sinds we in Jemima werken, gaan we elke woensdagmiddag met Rasha, éen van de oudere kinderen, naar de muziekschool in Jeruzalem. Rasha is visueel en verstandelijk gehandicapt.

  Op 24 februari 2020 had de pianolerares een concertje georganiseerd voor een paar van haar studenten. Er waren vier leerlingen die iets zouden spelen. Rasha speelt alles uit haar hoofd. Ze speelt stukken van Bach, Chopin, de Messiah van Händel, enz. Rasha en nog een ander meisje zijn Arabisch. Daarnaast waren er twee Joodse jongens, beide ook verstandelijk beperkt. Een van de twee heeft het Downsyndroom.

   

  Van de vier muziekschoolleerlingen waren familie en vrienden meegekomen. Wij hadden een Joodse vriendin uitgenodigd en ook twee blinde Palestijnse vrouwen uit Beit Jala meegenomen. De pianolerares is een bijzondere vrouw. Het vraagt enorm veel geduld en inzicht om gehandicapte mensen te leren piano spelen. De aanwezige Joden en Arabieren waren met elkaar verbonden door deze gehandicapte kinderen en door de muziek. Na het concert werd er gezellig nagepraat.

   

   

  Dagopvang en koffieuurtje met Bijbelverhaal

  Inmiddels zit onze tijd in Israël er bijna op. We hebben gewerkt In Jemima. Anneke heeft meegeholpen in een van de dagopvang-klasjes, daarnaast ’s middags gewandeld met de oudere kinderen, Rasha geholpen met haar huiswerk van de muziekschool en naaiwerk gedaan. Samen zijn we zijn gestart met een wekelijks “koffieuurtje” voor de oudere Nederlandssprekende kinderen van Jemima. Na het koffiedrinken vertelden we een Bijbelverhaal en hebben we samen gezongen en gebeden.

   

   

  Dienstbaar aan beide kanten

  Wim ging elke morgen om 7.30 uur mee met het busje om de externe kinderen op te halen. Hij heeft ook enkele nieuwe producten ontwikkeld voor het olijfhout-werkplaatsje. Verder heeft Wim veel klussen gedaan en tussendoor 4 liter blanke lak op stoelen en tafels verwerkt. Naast het werk in Jemima hebben we allebei een dag in Jeruzalem aan de Joodse kant gewerkt. Wim ging wekelijks op bezoek bij twee Joodse bejaarden en Anneke heeft pedicurewerk gedaan bij Hineni, een joodse organisatie die maaltijden bereidt voor de armen uit de samenleving en die ook andere programma’s aanbiedt.

  Het was een bijzondere tijd. Het was goed om zo in Israël en de Palestijnse Gebieden bezig te zijn, we hebben veel geleerd!

   

  Wim en Anneke waren Baanbrekers in Israël. Lees meer over uitzending naar het Midden-Oosten