Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Daad van liefde

  28 september 2022

  Blogs veldwerkers

  • *

  Daad van liefde

   

  We zijn inmiddels drie weken baanbrekers in Israël. We werken bij Hineni, het restaurant waar elk gevuld bord als een daad van liefde beleefd mag worden. We bezoeken ook Kotev, een opvanghuis voor mensen die na een psychiatrische opname de weg naar de samenleving proberen terug te vinden. Elke ontmoeting is een poging om licht te brengen in een vaak donker bestaan. We ervaren dit niet als eenvoudig, maar wel zinvol. Tenslotte brengen we wekelijks een bezoek aan Ilana en haar man. Zij worden begeleid door Elah, psychologische hulpverlening aan Nederlandse Sjoa-overlevenden. Wij mogen als maatjes met hen optrekken.

   

  Licht en donker

  Voor 18 september werden we uitgenodigd voor een bijzondere bijeenkomst. In de citadel bij de Jaffa-poort troffen we soldaten aan die afwisselend hun gebeden om vergeving opzegden. Dit is als voorbereiding op Jom Kipoer (grote verzoendag). In gebed verootmoedigen zij zich voor De Eeuwige. Deze jonge mensen vervullen drie jaar lang hun militaire dienst.

  In de citadel werden we ontvangen om een viering bij te wonen. Artiesten vertelden en zongen over hoe de Eeuwige hen begeleidt in het leven aan de hand van concrete voorbeelden. Een vader vertelde hoe hij als kind van Holocaustoverlevers zelf twee kinderen had verloren in de strijd voor hun land. Er was een light-show in de donkere citadel. Jonge mensen, die hun leven riskeren in het leger, dansten om het leven toch te vieren. Donker en licht liggen dan heel dicht bij elkaar, maar het licht zal baanbrekend zijn. De viering begon met het lied van Leonard Cohen over de zondige David die toch een ‘broken Halleluja’ zong en in ons achterhoofd wisten we van de hymne van Cohen met de legendarische woorden: ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’. Deze strijd tussen licht en donker beleefden we hier dankbaar.

   

  Fred en Carla