Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. In de vuurlinie | Blog van Peter en Gerdien

  22 mei 2021

  Blogs veldwerkers

  • *

  Vrede niet vanzelfsprekend

  Het is voor ons een onwerkelijke situatie waarin we verkeren omdat vrede voor ons altijd vanzelfsprekend is geweest, maar dat is in Israël heel anders. Vrede is hier absoluut niet vanzelfsprekend. Dat zie je in de hele samenleving. Het straatbeeld bijvoorbeeld verschilt erg van dat in Nederland. Hier lopen altijd veel soldaten en politieagenten zwaar bewapend op straat. We zijn daaraan wel gewend geraakt en nu zien we in deze dagen dat dit zeker nodig is.

  Uiteraard merkten we in de afgelopen tijd wel toenemende spanningen. Zo waren er gedurende de ramadan veel opstootjes en tegen het einde van de ramadan liepen die uit op grote rellen in Jeruzalem. Spoedig daarna volgden de raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Daarnaast is er heel veel onrust in het hele land tussen Arabieren en Joden: van stenen gooien naar auto’s en bussen tot brandbommen in huizen. Dit gebeurt voornamelijk in de steden waar Joden en Arabieren samenwonen.

   

  Wat merken wij hiervan?

  De Gazastrook is hemelsbreed ongeveer 25 kilometer bij ons vandaan. Dit betekent dat wij veel ontploffingen horen, maar ook regelmatig te maken hebben met een luchtalarm. Bij zo’n alarm moeten we binnen 45 seconden in onze saferoom, een verstevigde ruimte, zijn. Het alarm gaat vaak in de nacht en dat betekent dat we veel gebroken nachten hebben. Maar we voelen ons op dit moment relatief veilig. Wel hebben we de restrictie dat we in principe niet van huis weg mogen.

   

  En in onze werksituatie?

  Ook de werksituatie is veranderd. De bewoners mogen niet naar buiten zolang deze situatie duurt. Ze slapen nu al meer dan een week iedere nacht in de saferoom en als het alarm overdag afgaat moeten ze ook z.s.m. verplaatst worden naar deze ruimte.

   

   

  Veel activiteiten zijn uitgevallen. Het is daarom voor de bewoners een lastige periode. Ze begrijpen de situatie niet, maar voelen de angst en de onrust om hen heen wel. We delen graag een  leuke anekdote tijdens een luchtalarm:

   

  Het is 12.30 uur, iedereen is klaar om te gaan eten. Op dat moment gaat het luchtalarm. Alle bewoners worden zo spoedig mogelijk verplaatst naar de saferoom. In de saferoom gaat Lior tekeer in zijn rolstoel. Ik vraag: “Wat is er aan de hand Lior?” Hij maakt duidelijk dat hij wil eten en is boos dat op dit moment het alarm afgaat. Met de medewerkers maken we een grapje met hem: “Lior, zullen we de Gazastrook straks even bellen om je etenstijden door te geven? Dan kunnen ze daar rekening mee houden”. Lior begrijpt de grap niet, maar snapt wel dat het een grapje is. Hij lacht en de spanning is gebroken.

   

  We werken momenteel meer dan normaal, want in deze situatie zijn extra handen erg fijn. We werken samen met zowel Joden als Arabieren, maar we merken nu dat de kloof tussen deze beide groepen overal te voelen is. Er is  meer voorzichtigheid en wantrouwen ten opzichte van elkaar. Veel Arabieren zijn moslim, zij leven mee met de mensen in Gaza en hebben vaak sympathie voor Hamas. Wij proberen daarom de politieke onderwerpen zoveel mogelijk te vermijden. Maar dit is in de praktijk moeilijk want veel gesprekken gaan wel over deze problemen. We proberen vooral te luisteren.

   

  Tot slot

  We krijgen een goede ondersteuning vanuit ADI. De coördinator komt regelmatig langs om met iedereen een praatje te maken. Het is voor ons als buitenlanders allemaal een nieuwe en toch wel spannende situatie. We krijgen veel respect voor de mensen die al zoveel jaren met deze dreiging moeten leven. We danken u en jullie voor de betrokkenheid en de gebeden. Dit doet ons heel goed. We voelen ons gedragen door dat gebed.

   

  Veel Joden hebben het gevoel dat ze alleen staan in de wereld. Wanneer we vertellen dat veel mensen ons berichten sturen dat ze bidden voor Israël in deze moeilijke situatie dan zijn ze verbaasd en dankbaar. Als vrijwilligersgroep hebben we iedere avond een gebedsmoment voor de situatie. We bidden hier voor de Joden en de Palestijnen. De bevolking in de Gaza is slachtoffer van het beleid van Hamas en lijdt erg onder deze situatie. Mogen ook zij op uw steun en gebeden rekenen?