Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. In de vuurlinie | Blog van Peter en Nellie

  22 mei 2021

  Blogs veldwerkers

  • *

  We hebben de beide Golfoorlogen hier in Israël meegemaakt, maar dit lijkt ernstiger. Waarom? Omdat een groot deel van het conflict in de steden is waar Jood en Arabier samenwonen. Veel van hen zeggen dat dit aangestoken wordt door groepen die niet zelf uit de steden komen. We zien toch ook de beschermende hand van de Heer in het feit dat in vergelijk met het aantal raketten (op dit moment al meer dan 3500) verhoudingsgewijs weinig mensen geraakt zijn omdat ze bijvoorbeeld net op dat moment niet thuis waren of de regels van "bescherming bevolking" goed hadden opgevolgd.

   

  Ik was de eerste nacht heel vroeg wakker en echt bezorgd over mijn kinderen en kleinkinderen. Hanna woont in Ramat Gan ten noorden van Tel-Aviv en zat twee nachten in het trappenhuis. Niet alle huizen hebben goede bescherming. Elizabeth en haar gezin wonen in Rechovot ten zuiden van Tel-Aviv. Op de 15e verdieping maar wel beter beschermd door een versterkte kamer tegen raketten. Mijn kleinste kleindochter Noam was flink in paniek door het lawaai van de raketten. Mijn schoonzoon kon helemaal niet slapen.

   

  Enkele jaren geleden was hij ambulance-chauffeur in het leger tijdens een soortgelijke situatie. Ze werden toen plotseling naar de grens van Gaza gebracht en lagen op een gegeven moment onder de ambulance terwijl de mortiergranaten om hen heen neervielen. Op 30 meter bij hem vandaan werd een vriend gedood. Daar kreeg hij nu weer heel sterke herinneringen aan en beelden van angst.

   

  Ik was dus bezorgd die nacht zelfs wat in paniek, maar plotseling kwam psalm 91 in mijn hart en mijn gedachten. We begonnen door de dag heen die schuilplaats des Allerhoogsten om onze kinderen en kleinkinderen heen te bidden. Niet alleen voor hen maar ook voor al die Joodse en Palestijnse mensen die door deze hele moeilijke tijd gaan. Ook om diegenen heen die door verwarring en leugen geschud worden.

   

  In de Golfoorlog van 1990 stond er op heel veel autobumpers: tehilim neged tilim = psalmen tegen raketten. Dat leren we ook weer in deze tijd om de woorden van de psalmen te bidden. Dit beschermt ook tegen verwarring, want zelfs het nieuws hier is verwarrend. Psalm 43 is ook heel bemoedigend om te bidden tegen geweld en raketten.

   

  Zend Uw licht en Uw waarheid; laten die mij leiden, mij brengen tot Uw heilige berg en tot Uw woningen, zodat ik kan gaan naar Gods altaar, naar God, mijn blijdschap, mijn vreugde en ik U met de harp kan loven, o God, mijn God!

   

  Bid om Gods licht (openbaring van de Messias Jezus) in deze nare situatie, niet alleen in Israël en Gaza, maar het hele Midden-Oosten. Er is ook gebed voor een nieuwe regering nodig. Er was een mooi initiatief door een Arabisch lid van de Knesset. Hij wil in een nieuwe regering de verhoudingen tussen Jood en Arabier verbeteren. Maar niet alleen dit, er moet ook een oplossing komen voor al het geweld in Arabische plaatsen tussen Arabische bewoners zelf. Verder is er een groeiend initiatief van Arabische en Joodse mensen en groepen, ook verpleging en dokters om tegen geweld en voor verzoening te demonstreren.

   

  Bedankt voor jullie gebeden en bemoediging en hartelijke groeten,

   

  Peter en Nellie