Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Met 30 verschillende nationaliteiten 10 weken samen werken, wonen en leven

  26 may 2020
  Met 30 verschillende nationaliteiten 10 weken samen werken, wonen en leven

  De uitzending van Peter & Gerdien naar Israël op 20 april ging helaas niet door vanwege de corona-crisis. Hopelijk vertrekken zij nu in juli om langere tijd te dienen bij een Israëlische en een Palestijnse instelling voor kinderen met meervoudige beperkingen. Ter voorbereiding volgden ze de ‘En Route’-cursus bij All Nations College in Engeland. Lees hoe zij deze periode ervoeren.


  Het is moeilijk om tien weken in enkele regels samen te vatten. De ‘En Route’-cursus is een korte cursus waarin je ontzettend veel leert over andere culturen, andere geloven en zending in het algemeen. Een extra dimensie was dat we in een ‘community’ leefden met ongeveer dertig verschillende nationaliteiten.


  Hoe zag jullie lesweek er globaal uit?  
  In de ochtend hadden we colleges en ’s middags was er ruimte voor zelfstudie en ontspanning. De meeste lessen waren op locatie. Enkele keren gingen we op excursie, bijvoorbeeld naar Southall, een multiculturele wijk in Londen. ’s Avonds waren er veel activiteiten, bijvoorbeeld gezamenlijk sporten en een huwelijkscursus.


  En wat deed het wonen in een leefgemeenschap met jullie?
  In het begin was het wel wennen om in een leefgemeenschap te wonen, maar het voelde al snel alsof we één groot gezin waren. Uiteindelijk was het zelfs erg moeilijk om afscheid te nemen na tien weken. Je leert heel veel van elkaar en deelt lief en leed.


  Welke lessen waren een echte ‘eye-opener’?
  Zending is niet een dingetje van goedbedoelende mensen om de wereld te verbeteren, maar is de bewogenheid van God met de nood in deze wereld en daar wil Hij mensen voor gebruiken. Zijn liefde roept ieder kind van Hem om te dienen op de plaats waar Hij dat voor ogen heeft. Eén quote van een missionaris is ons bijgebleven: “Er is zending omdat God van mensen houdt.”


  Met welke houding en adviezen gaan jullie straks ‘het veld’ in?
  Onze blik is veel opener geworden. Als westerling heb je vaak de neiging om je vakkennis te gaan brengen in het land waar je gaat dienen. Tijdens de cursus leerden we dat je van elkaar kan leren. We moeten niet onze cultuur opdringen maar juist aansluiten bij én leren van de andere cultuur. En: we mogen op uitzending gaan in de wetenschap dat God ons roept en dat we het van Hem mogen verwachten.


  Op dit moment staat jullie uitzending in de wacht vanwege de corona-crisis. Hoe ervaren jullie dat?

  De uitzending vindt plaats op Gods tijd en Gods wijze. Met dit vertrouwen mogen we nu tijdelijk ons werk doen in Nederland. Voor Gerdien voelt het heel goed om juist in deze crisis te kunnen helpen in de gezondheidszorg.


  Hij roept ons
  Een statistiek die ons erg heeft geraakt is dat 9 van de 10 moslims nog nooit een christen heeft ontmoet. Jezus zei 2000 jaar geleden: “De velden zijn wit om te oogsten.” Dat is op dit moment ontzettend actueel. Er is nog veel werk te doen, Hij roept ons allemaal met een bepaalde taak en op bepaalde plaats. Tegelijkertijd is het een troost te weten dat de missie van God is.