Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Sara in Egypte

  1 december 2021

  Blogs veldwerkers

  • *

  Ik ben Sara en sinds oktober actief in Egypte als Baanbreker. Drie maanden mag ik mij inzetten bij African Hope Learning Center (AHLC), een school met meer dan 355 leerlingen uit vluchtelinggezinnen. Het is een geweldige plek waar God aanwezig is in elke steen. Het is een christelijke school waar iedereen welkom is, zo lang ze zich maar bewust zijn van waar de school voor staat. Onbewust is het dus ook een plek waar we God kunnen laten zien aan anderen.

   

  Helpen waar nodig
  Mijn taken zijn ontzettend divers. In Nederland ben ik projectmanager en houd mij vooral bezig met organisatieontwikkeling voor zowel commerciële- als voor non-profit organisaties. Kennis die ik hier mooi kan gebruiken. Voorbeelden zijn het opstellen van nieuwe vormen van rapportages, (jaar)verslagen en projectvoorstellen. Tegelijkertijd help ik bij allerlei zaken die op dat moment nodig zijn. Zo geef ik twee keer in de week art class, ben ik bezig met een promotievideo en sta ik soms ook gewoon een opberghok op te ruimen. Met onze inzet als vrijwilligers maken we het mogelijk dat deze school kan bestaan en goede educatie kan geven aan de kinderen.

   

  Er is een goed lerarenkorps, maar zij zijn doorgaans beperkt in hun mogelijkheden vanwege hun eigen achtergrond of opvoeding. Ze komen uit (Zuid-)Soedan of een ander Afrikaans land, net als de kinderen.

   

  Discriminatie
  Discriminatie is hier in Egypte niet ongewoon en heeft impact op deze gemeenschap. Flink gepest of geslagen worden is meer regel dan uitzondering als je hier een donkere huidskleur hebt. Op scholen is dat niet veel anders. Dit maakte dat 23 jaar geleden deze school is opgericht als veilige haven voor deze kinderen. Naast de academische onderwerpen die worden onderwezen wordt er ook veel geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling en ontvangen de kinderen elke dag een warme voedzame maaltijd. Voor sommigen van hen is dit de enige maaltijd van die dag. Het is werkelijk geweldig om deze kinderen te mogen dienen en zo in Zijn koninkrijk actief te zijn.

   

  Vrijwilligers welkom!
  De school is een plek waar veel vrijwilligers zowel uit Egypte als daarbuiten welkom zijn, mede omdat het een English-speaking-only school is. Het geeft een extra dimensie en leert de kinderen dat buitenlanders ook best heel leuke mensen kunnen zijn. Het zorgt er gelijk voor dat de kinderen goed Engels spreken als ze naar de middelbare school gaan of naar het buitenland, als ze daarvoor een visum krijgen. Als vrijwilliger is dit een plek waar je elke dag weer nieuwe dingen leert of simpelweg gezegend wordt door het mooie werk.

   

  Deze plek heb ik niet zelf uitgezocht, maar ik ben gegaan waar Hij mij heen stuurde. Eenmaal aangekomen zorgde God vanzelf dat m’n hart openging voor de mensen hier.