Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Sneeuwpret in het Midden-Oosten en de keerzijde ervan

  27 januari 2022

  Blogs veldwerkers

  • *

  Al dagen is men in de ban van het feit dat er sneeuw gaat komen. Kerkdiensten en andere activiteiten worden afgelast. Amman, een stad gelegen op heuvels, heeft slechte wegen en ook veel auto’s zijn in slechte staat. Winterbanden kent men niet. Met sneeuw ga je de straat niet op. In het weekend valt in de woestijn sneeuw, maar niet in de stad. Het wordt wel kouder.

  Woensdag is het zover. We hebben een prachtig blauwe lucht met zon. Ik denk nog dat het allemaal wel mee zal vallen, maar om 12.00 uur moet iedereen naar huis. Overheidsgebouwen en scholen gaan dicht. Er worden nog snel allerlei boodschappen gedaan. En ja hoor, eind van de middag begint het te sneeuwen.


  ‘s Avonds klinkt er muziek in de straat, geschreeuw en gelach. Er worden sneeuwballen gegooid. De volgende ochtend is het heel stil. Geen getoeter en geen geschreeuw van verkopers. Er ligt een dik pak sneeuw. Ik loop een rondje, zie dat er takken van bomen zijn gevallen en stroomdraden hangen gevaarlijk laag door de zwaarte van de sneeuw. Ik kom bijna niemand tegen, uitgezonderd een buitenlands echtpaar dat een sneeuwpop aan het maken is. Zij hebben nog nooit sneeuw meegemaakt, laat staan erin gespeeld en ze willen het er nu van nemen. Ik wens ze veel plezier.


  Keerzijde
  De keerzijde is dat het koud is. Huizen zijn niet geïsoleerd. Centrale verwarming heeft maar een enkeling want dat is schreeuwend duur. Op school zit ik met laagjes kleding en een jas aan nog te bibberen. Blij dat ik thuis weer het gaskacheltje aan kan steken. Maar wat als je geen gaskachel kan betalen? Wat als je in een tent woont in een vluchtelingenkamp? Ik heb mij laten vertellen dat mensen hun kinderen op bed laten liggen zodat ze het warm houden. Ook zoeken mensen een alternatief met wat gas en vuur, waardoor er veel brandwonden zijn.


  Sneeuw is leuk als we het comfortabel hebben, als we kunnen spelen en daarna warme chocolademelk kunnen drinken. Maar de sneeuw kan ook de boel platleggen en zorgen geven. Ik hoop en bid dat de zon met zijn warmte snel weer doorbreekt!

   


  Teresa is in oktober 2021 uitgezonden naar Jordanië. Dit jaar studeert zij Arabisch aan een talenschool in Amman. Dit is haar eerste winter in het Midden-Oosten.