Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Thuiszorg in Aswan, Egypte

  29 september 2021

  Blogs veldwerkers

  • *

  Na het afronden van mijn studie verpleegkunde ben ik teruggegaan naar Egypte. Het plan is om in Aswan, een stad in het zuiden van het land, een vorm van thuiszorg op te zetten. Hier is vooral de familie verantwoordelijk voor de zorg van de ouderen. De thuiszorg is dus vooral gericht op het ondersteunen en voorlichten van familieleden. Maar helaas zijn er ook hier ouderen zonder naasten die naar hen omzien en hulp hard nodig hebben. Inmiddels weten veel mensen op het eiland waar ik woon, dat ik verpleegkundige ben en in het ziekenhuis werk. Dat betekent dat ik af en toe injecties mag geven of vragen moet beantwoorden over allerlei aandoeningen. Als ik het antwoord niet weet, stuur ik ze netjes door naar een poli in het ziekenhuis.

   

  Veel mensen met diabetes en hartproblemen

  Zo kwam ook een oudere vrouw naar mij toe met de vraag of ik bij een aantal ouderen op het eiland langs zou willen gaan. Er zijn veel mensen met diabetes en hartproblemen; zij kon mij wel bij deze mensen brengen. Dus een avond afgesproken. Ondertussen had ik een flinke tas gevuld met spullen zoals een bloedsuikerapparaat met toebehoren en een bloeddrukmeter van het ziekenhuis gekregen voor de huisbezoeken. Ik dacht, ook al kan ik maar een paar mensen helpen, dan is het deze avond al waard.

   

  Een avondje thuiszorg

  Om acht uur stond ik bij haar voor de deur. Daarvandaan gingen we van huis naar huis. De oude dame voorop en ik erachteraan. Ik was al snel de weg kwijt in alle steegjes die ik gezien heb. Voor mijn gevoel kent zij alle mensen in het dorp, waar iemand woont met diabetes en waar een oudere woont. Ze klopte op alle deuren met de mededeling dat ze een dokter bij zich had die bloedsuikers en bloeddrukken kan meten. Sommige mensen zaten op de stoep voor hun huis en ook daar heb ik suikers en bloeddrukken gemeten. Zelf bleef ze netjes buiten wachten voor een huis e n als ik te lang weg bleef, dan riep ze naar binnen dat ik komen moest. Er waren tenslotte nog meer huizen waar ik nog niet geweest was. Ik geloof dat ik die avond minstens 30 tot 50 huizen gezien heb. Om kwart voor twaalf kwam ik moe maar voldaan thuis.

   

  Ik wil dit werk graag voortzetten, maar moet nog eens serieus nadenken over de manier waarop. Willen jullie bidden dat Gods licht ook op dit eiland mag gaan schijnen!

   


   

   

  Corine is in januari 2021 opnieuw uitgezonden naar Egypte. Ze is als verpleegkundige verbonden aan een christelijk ziekenhuis in Aswan, in het zuiden van het land en woont op het eiland Elephantine in de Nijl.