Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Yad Vashem

  13 april 2021
  Yad Vashem

  Yad Vashem
  Sinds maart 2005 werk ik in Yad Vashem, het Holocaust Herdenking Instituut. Naast het museum telt Yad Vashem vele afdelingen. Ik begon bij de audio-afdeling en vanaf eind 2012 werk ik bij de afdeling Musea en Contact met de Bezoeker.


  Teksten van kunstenaars vertalen
  Tijdens de corona lockdowns, toen het museum voor het publiek gesloten was, werd ik samen met een collega "uitgeleend" aan het "Onderzoekscentrum voor Kunst uit de Holocaust", waar we interne dossiers van kunstenaars digitaal moesten verwerken. Tijdens de periode van de algehele lockdowns mocht ik vanuit huis teksten van kunstenaars vertalen vanuit het Nederlands of Duits in het Hebreeuws. Het was erg interessant werk en indrukwekkend waar deze mensen doorheen moesten gaan en het al dan niet overleefden.


  Herdenkingsdagen
  Sinds kort is het museum weer gedeeltelijk open voor het publiek, hetzij met restricties. Yom HaShoah (Holocaust Herdenkingsdag) zal dit jaar weer in Yad Vashem plaatsvinden, maar met een beperkt aantal genodigden. Een week daarna hebben we Yom HaZikaron (Herdenkingsdag voor de gevallen soldaten uit alle oorlogen en terreurslachtoffers). Die dag wordt afgesloten met een officiële ceremonie op de Herzl Berg en gaat vervolgens over in de openingsceremonie van Yom Ha'atzmaut (Onafhankelijkheidsdag). Israël bestaat dit jaar 73 jaar.


  'Chag sameach'
  Op Onafhankelijkheidsdag gaan we 's ochtends naar het dak in afwachting van het vliegeskader, dat een rondje over Jeruzalem zal maken. Elk jaar is het vaste prik: op het dak ontmoeten we onze buurman van ingang A, die ook op de vliegtuigen wacht; we begroeten elkaar met een 'chag sameach' (vrolijk feest) en staren naar de horizon of er al iets komt. Ieder jaar wordt het minder en zien we overvliegende vogels voor vliegtuigen aan. De eigenlijke vliegshow vindt bij de kust van Tel-Aviv plaats. Op Onafhankelijkheidsdag trekt Israël massaal naar de parken voor de traditionele barbecue. Overal, ook in de tuinen en op de balkons en daken stijgt de rook omhoog.

   

  Deze blog is geschreven door Judith. Zij is, samen met haar man Alfred, in 1983 via de NEM uitgezonden naar Israël en werkt bij Yad Vashem.