Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Column: Olijfberg

  Vrijdag 02 september 2022
  • *

  Afbeelding: Matthias Kopp

  Column: Piet Jonkers, Teamleider Midden-Oosten

   

  De NEM is in Nederland vooral bekend door de Reveilweken, inspirerende bijeenkomsten die tot doel hebben dat Nederland als natie terugkeert naar God, de schepper van hemel en aarde. Tegelijkertijd stuurt de NEM vrijwilligers naar het Midden-Oosten. Wat hebben die twee dingen eigenlijk met elkaar te maken?

   

  Het antwoord op die vraag ligt verborgen in de benaming van de God waar Nederland naar zou moeten terugkeren. Die God heeft er zelf voor gekozen om zich bekend te maken als de God van Israël. Israël is het volk dat God heeft uitgekozen om “zijn kostbaar bezit” te zijn (Deuteronomium 7: 6) en uit dat volk is uiteindelijk Jezus, de Verlosser van de wereld, voortgekomen. God heeft zijn eerste liefde nooit losgelaten. Zijn trouw overspant de geschiedenis. Na vele eeuwen ballingschap komt Israël terug naar haar geboortegrond en wordt zij toegerust om opnieuw een rol te gaan spelen in Gods plan met de wereld. De NEM heeft oog voor die bijzondere positie van Israël in Gods Heilsplan. Maar dat betekent niet dat we geen oog zouden hebben voor de omringende Arabische volken. Zij zijn de afstammelingen van Ismaël, de andere zoon van Abraham. Hun stamvader werd door God gezegend (Genesis 17:20) en Gods vaderhart gaat ook naar hen uit.

  God is op een bijzondere wijze in het Midden-Oosten aan het werk. Deze regio wordt steeds meer het brandpunt van het wereldgebeuren. Met de ogen van het geloof zien we dan dat God steeds krachtiger naar zijn einddoel toewerkt. We horen uit de eerste hand de verhalen van moslims die in dromen de figuur van Jezus zien. We horen van steeds meer Joden die Jezus als de Messias van Israël erkennen. Het gaat wel door grote chaos heen. God schudt deze regio op en daar waar Hij werkt proberen de machten van het kwaad ook alles om Hem te dwarsbomen. Toch staat de uitslag vast. Vanuit ons NEM-huis, de plek in Jeruzalem waar onze veldleiding woont, zien we de Olijfberg liggen. Dat is de precieze plek waar Jezus zal terugkomen (Handelingen 1:11-12). God laat zijn wereld niet in chaos ten onder gaan. Vanuit die zekerheid mag je ook in Nederland op ontspannen wijze het Evangelie uitleven. Opdat Nederland terugkeert naar zijn wortels. Opdat Nederland als natie weer de God van Israël gaat dienen. Onmogelijk? Welnee. Zou voor God iets te wonderlijk zijn?

 1. Activiteiten