Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Elf 'typische' gebruiken uit het Midden-Oosten

  Vrijdag 28 juni 2019

  Het laatste nieuws

  • *
  Geboorte vier je met blauwe of roze muisjes op een beschuit. Als je geslaagd bent hang je de vlag met je tas eraan uit. Bij koningsdag eten we een oranje tompouce. Typische Hollandse tradities. De redactie van het NEM-magazine ging op onderzoek uit en vond elf 'typische' equivalenten in het Midden-Oosten. 

  Typisch Egypte  Baby-valt-uit-zeef-ritueel

  Een week na de geboorte van de Egyptische baby wordt de zogenaamde ‘subua’ gevierd. Samen met vrienden en familie wordt er gezongen en gedanst. Op een gegeven moment wordt de baby in een grote ronde platte tamboerijnachtige zeef gelegd en een halve meter boven de grond gehouden. Dan wordt de baby met zeef losgelaten en valt de baby op de vloer. Brullen natuurlijk! Op deze manier is de kleine wereldburger bestand tegen de ‘schokken des levens’.

  Zaghuta vreugdekreet

  Deze vrouwelijke keelklank is geschikt voor allerlei vrolijke gebeurtenissen, met name bij verlovingen en bruiloften. Het is erg belangrijk dat je bij het zien van de bruidsschat, een harde zaghuta produceert. Daarmee roep je een soort zegen af over de bruidsschat en de huwelijksverbintenis.

  Lentefeest

  ‘Sham innissim’ heet het Egyptische lentefeest en betekent ‘lentebries’. De dag valt op Tweede Paasdag en is vaak al snikheet, maar pas op Sham Innissim verruil je je winterkleren voor zomerkleren. Mensen gaan uit en picknicken. Ze eten dan ‘fisih’, een half verrotte vis. Voor sommige feestvierders eindigt het lentefeest met een voedselvergiftiging...

  Typisch Israël

  Barbecueën

  Israëliërs zijn gek op de buitengrillkeuken. Maar op de grootste feestdag ‘Sabbat’ en andere vrije dagen vanwege Bijbelse feesten is vuur maken niet toegestaan. Gelukkig is er één feestdag per jaar die niet op de Sabbat valt!

  Jom Ha’atsmaoet

  Op Onafhankelijkheidsdag zitten parken vol met een dwarsdoorsnee van de populatie, inclusief het religieuze segment. Iedere familie neemt zijn eigen tafels, stoelen, houtskool en vlaggetjes mee naar

  buiten. Het is één grote happening. Een lokale bewoner legt de barbecuelink als volgt uit: “Na veertig jaar ervaring met kwakkels in de woestijn, zit het barbecueën in ons bloed…”

  Condoleren

  Tijdens het condoleren is het belangrijk dat het bezoek iets te eten mee neemt. De familie kan (en mag!)

  zelf niet koken en zo laat je zien dat je intens met hen meeleeft. Een bord linzensoep en een hard gekookt ei worden bijzonder op prijs gesteld. De linzensoep refereert aan het verkopen van eerste geboortefamilie-recht door Ezau aan Jacob. Het ei stelt de cirkel van het leven voor, zit boordevol bouwstoffen is bovendien praktisch; hard gekookte eieren zijn een makkelijk tussendoortje.
  Typisch Jordanië  Schoenzolen zijn beledigend

  Het is een belediging om iemand de onderkant van je schoen te laten zien.

  Als er een slipper aan de kant van de weg ligt met de zool naar boven, zelfs dan draaien voorbijgangers hem nog om.

  Wees voorzichtig met complimentjes

  Wanneer je iemand complimenteert met iets wat zij dragen of hebben, staat degene erop om dat aan je mee te geven. Bezint eer je een compliment uitdeelt. Want als je het niet aanneemt kan dat als een belediging opgevat worden.

  Adoptie

  Wanneer er (vroeger) een kind geadopteerd werd, lieten ze het kind door de jurk van de ‘nieuwe moeder’ glijden. Dit was een ‘ritueel van wedergeboorte’ zodat het kind een ‘nieuwe moeder’ heeft en opnieuw is geboren in een ander gezin.

  De verwachting van balans in relaties

  Wanneer je eten krijgt van een lokaal persoon op een bord, wordt er verwacht dat je bij het teruggeven van het bord zelf ook iets lekkers hebt achtergelaten voor de persoon. Zo houdt je de relatie in evenwicht.

  Angst voor ‘het kwade oog’

  Wanneer je een cadeau aan iemand geeft, moet deze altijd in een plastic tas gegeven worden. Zo wordt ‘het kwade oog’ niet verleid.

  Dit artikel stond in het NEM magazine van juli 2019. Je kunt het magazine gratis ontvangen.

  Beelden: Pixabay
 1. Activiteiten