Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. 'Gggoedemorrgen', klinkt het opgewekt, met een scherpe arabische 'G'

  Dinsdag 21 mei 2024
  • *

  Gggoedemorrgen, klinkt het opgewekt naast me als ik na een paar uur hard werken even neerzak op een stoel in de eetkamer. In het Nederlands, maar uitgesproken met een rollende R’ en een scherpe Arabische ‘G’. Ik kijk in het lachende gezicht van Judith, de dochter van Anna, die hier bijna elke dag bij haar moeder langskomt.

  Vandaag heeft ze een groene plastic zak met Jeruzalem Bagels bij zich, met za’atar, olijfolie en witte kaas. Bij dit heerlijke, typisch Arabische ontbijt doop je het brood in de olijfolie en za’atarkruiden en eet je het met tomaat, witte kaas en olijven. Judith is een Arabische christen die hier met haar gezin en bejaarde ouders in de oude stad woont. Helaas is moeder Anna de laatste jaren steeds minder mobiel geworden en in de oude stad met al haar steegje, straatjes en trappen werd het steeds moeilijker om moeder nog het huis uit te krijgen. Nu ze verhuisd is naar het Saint Louis French Hospital, neemt dit voor Judith een hele zorg af. Tegelijkertijd is het loslaten moeilijk, het is in dit land heel gebruikelijk dat ouders jarenlang door de kinderen verzorgd worden en inwonen.

  Intussen komt Hasán binnen met een brede glimlach. Hij is een Palestijnse caregiver uit Bethlehem. In een paar stappen is hij bij Adam, geeft hem een dikke knuffel en trekt gelijk Adams kippa recht. Adam, een dementerende Joodse man, kan niet meer communiceren maar lichaamstaal begrijpt hij wél. Hij begint te stralen en begint een voor ieder ander onbegrijpelijk relaas.

  Een tafel verderop zit Maria met haar bontgekleurde hoofddoek over een boek geboden. Deze Russische vrouw heeft haar op haar tanden. Nu ik haar een paar weken met eindeloos geduld geholpen heb begint ze te ontdooien. Ze noemt me nu afentoe ‘mamele’ (schatje, liefje) en stopt stiekem chocola of fruit in mijn zak.

  Net als in Jeruzalem zelf, is het hospital een smeltkroes van culturen: Joods, Arabisch, christen. Uit Israël, West Bank, Ethiopië of Rusland. Ik denk aan Psalm 87 en ik bid opnieuw om Vrede voor Jeruzalem en voor al haar inwoners.

  Gerty is uitgezonden voor de NEM als BaanBreker en werkt in het Saint Louis French Hospital als vrijwilliger.

 1. Activiteiten