Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Hoe vier je kerst en oud & nieuw in de Palestijnse gebieden?

  Woensdag 29 january 2020
  Hoe vier je kerst en oud & nieuw in de Palestijnse gebieden?
  Wij zijn het vierde echtpaar in de reeks echtparen die door de NEM zijn uitgezonden. We werken bij Jemima, een organisatie die zorg draagt voor mensen met een beperking in Beit Jala, in de Palestijnse gebieden. Door omstandigheden kwam het voor ons en Jemima goed uit om in de wintermaanden te gaan en zo zijn we net voor kerst en oud & nieuw hier beland.

  Baanbrekersblog door Wim en Anneke

  bakken van oliebollen bij Jemima Oliebollen bakken

  "Wij willen oliebollen!"

  Het was een bijzondere ervaring om Kerst in Bethlehem door te brengen en oliebollen te bakken in de keuken van Jemima op oudejaarsdag. De oudere kinderen van Jemima zijn grootgebracht met de Nederlandse taal en gewoonten. De laatste dagen van het jaar hadden ze het telkens over oliebollen, oliebollen met poedersuiker, mmm. Maar het bleek dat niemand in Jemima oliebollen kan bakken. Dat wordt altijd door de vrijwilliger gedaan die er dan is. Hoewel Anneke nooit oliebollen bakt moest ze er dit keer toch echt aan geloven. Eerst op internet gekeken en toen samen met David, één van de bewoners, aan de slag in de keuken. Beslag maken, laten rijzen en dan bakken. 150 oliebollen!

  Hoe vier je oudejaarsavond in een andere cultuur?

  Oudejaarsavond wordt in de Palestijnse gebieden uitgebreid gevierd met de hele familie en een barbecue. Op deze avond wil eigenlijk iedereen thuis zijn. Het is fijn als er dan een vrijwilliger is die een nachtdienst wil draaien. We waren hier net en kenden de kinderen niet. We komen niet uit de zorg dus voor ons was is dit wel een ‘dingetje’.

  We hebben een lijstje gemaakt met de namen van alle kinderen, zijn de verdiepingen langsgegaan en hebben van ieder kind gevraagd of het ‘s nachts uit bed komt of onrustig slaapt. Een telefoonnummer als achtervanger en toen hebben we het erop gewaagd. Zouden ze wakker worden van het geknal? Voor Nederlandse begrippen was het geknal van korte duur. Alles is goed gegaan en de kinderen hebben allemaal geslapen.

  Leven in een heel andere cultuur, dingen doen die je niet gewend bent, het hoort erbij als Baanbreker.

  Ook uitgezonden worden? De NEM zendt mensen uit voor de lange termijn (connect) of voor een korte termijn (Baanbreker) en voor een tussenjaar. Op 20 februari is er een voorlichtingsavond over uitzending.
 1. Activiteiten