Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. In de vuurlinie | Reacties uit het veld

  Zaterdag 22 mei 2021
  • *

  Fotocredits: http://www.apimages.com/

   

  Israël lag vele dagen hevig onder vuur van de raketten van Hamas en als reactie daarop werd ook de Gazastrook zwaar gebombardeerd. Er zijn helaas veel slachtoffers gevallen. In alle chaos en geweld bleven alle NEM'ers trouw op hun plek. Een aantal van hen vertelt hieronder hun verhaal over hoe het is om in deze omstandigheden in Israël te wonen en te dienen. Onze veldleiding deed al eerder verslag van hun ervaringen. Klik hier voor hun bijdrage.

   

  Marike

  Marike werd in 1977 via de NEM "met een hart voor Arabieren" uitgezonden naar Israël en ze woont daar nog steeds. In de loop van de tijd werd ze pleegmoeder van meer dan 20 kansarme Palestijnse kinderen - christenen en moslims - die ze van jongs af aan leerde om niemand te haten: “In mijn huis was geen enkele plek voor haat en nijd, ook niet naar de Joden toe”. In 2014 verscheen een boekje met haar levensverhaal Pleegmoeder in Jeruzalem. In een ironische speling van het lot werd uitgerekend zij in 2015 de eerste NEM'er ooit die zwaargewond raakte bij een terroristische aanslag. God gaf haar de kracht om de Palestijn die haar wilde doden te vergeven. En ook nu, in de huidige oorlogssituatie, spreekt ze nog steeds over haar "geliefde Arabische familie".

  Lees verder >>

   

  Esther

  Esther woont al vele jaren met haar man en kinderen in een dorpje in de Negev, niet ver van Ber Sheva. Ze is actief lid van een plaatselijke huisgemeente waar veel buurtbewoners regelmatig bij elkaar komen. De plek waar zij woont ligt net buiten het bereik van het merendeel van de raketten van Hamas (alhoewel Hamas ook over raketten beschikt die haar dorp zouden kunnen raken). Esther schrijft ons het volgende vanuit de Negev.

  Lees verder >>

   

  Jannie

  Jannie woont in Tel-Aviv. Ze werkt daar op twee verschillende plekken: ‘Red Carpet’ en ‘Kite Pride’. ‘Red Carpet’ is een organisatie die prostituees helpt die in erbarmelijke omstandigheden op straat leven. ‘Kite Pride’ is een organisatie die werkt onder prostituees en verslaafden die willen stoppen met deze manier van leven. Jannie doet verslag van hoe het is om voortdurend onder raketaanvallen te leven.

  Lees verder >>

   

  Peter & Gerdien

  Peter en Gerdien zijn in augustus 2020 via de NEM uitgezonden om als vrijwilligers te dienen bij ADI-Negev, een instelling voor Joodse en Arabische kinderen met zeer ernstige beperkingen. ADI-Negev is een eigen "dorpje" dat tegen het stadje Ofakim aan ligt. Ofakim ligt vol in het bereik van de raketten van Hamas die uit de Gazastrook worden afgeschoten.

  Lees verder >>

   

  Peter & Nellie

  Peter en Nellie hebben elkaar in Israël ontmoet. Zij zijn in 1981 getrouwd en hebben drie dochters waaronder een pleegdochter van Arabische afkomst. Zij hebben drie kleinkinderen. Peter maakt aquarelschilderingen voor de Graftuin in Jeruzalem en leidt Nederlands-, Duits- en Hebreeuwssprekende groepen rond. Nellie werkt in de cadeaushop van de Graftuin. Peter schrijft ons het volgende.

  Lees verder >>

   

   

  Paula

  Paula woont in Jeruzalem en geeft les op een school in Jeruzalem met Joodse en Arabische leerkrachten en leerlingen. Zij heeft twee Arabische kinderen geadopteerd.

  Lees verder >>

   

   

  Corrie

  Corrie woont en werkt in Jeruzalem en heeft een bediening onder, veelal oudere, Russisch-Joodse immigranten. Vele van deze mensen hebben een groot deel van hun familie verloren en ze leven vaak in eenzaamheid en moeilijke omstandigheden. Ze heeft een groot hart voor hen en wil hen dienen vanuit de tekst uit Jesaja 40:1 Troost, troost mijn volk.

   

  Corrie wees ons op de bizarre situatie dat Joodse artsen in een ziekenhuis in Tel-Aviv een levensreddende operatie uitvoerden op een baby uit Gaza terwijl er continu raketten uit Gaza op datzelfde Tel-Aviv regenden. Gedurende de operatie die 10 uur duurde ging het luchtalarm verschillende keren af. Dit weerhield de Joodse artsen en verplegers er niet van om stug door te gaan met de operatie.

  Lees verder >> (tekst is in het Engels)

   

   

 1. Activiteiten