Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. In memoriam Gert Kroon

  Zaterdag 20 november 2021
  • *

   

  Op dinsdag 16 november 2021 is onze zeer gewaardeerde collega Gert Kroon, na een kort ziekbed, naar zijn Hemelse Vader gegaan. Gert was in zijn hele wezen een voorbeeld voor ons allemaal en we kijken dankbaar terug op de tijd die we met hem hebben gehad. Hij wordt erg gemist, want “een tweede zoals Gert bestaat er niet”, zei een collega. We leven mee met zijn familie en wensen hen in alles Gods nabijheid toe. Gert is 79 jaar geworden.

   

  Bijna iedereen die hem leerde kennen werd geraakt door zijn overvloedige liefde. Een paar collega’s vertellen over hem en het is mooi hoe ze onafhankelijk van elkaar eigenlijk hetzelfde over hem zeggen. Gert heeft twee keer een tijd bij de NEM gediend met liefde, ijver en wijsheid. Eerst van 2003 tot 2005 en daarna het afgelopen jaar, waarbij hij ook op ons terrein woonde. De verhaallijnen lopen door elkaar heen en vullen elkaar aan.

   


   

   

  Gert was al vroeg met pensioen; hij vond dat de mooiste periode van zijn leven. In 2003 is hij bij ons gekomen voor het opknappen van Groot Dennenlust. Alles strippen en weer opnieuw opbouwen en schilderen. Hij gaf direct al aan: ik doe dit voor een bepaalde periode en dan ga ik weer wat anders doen. Hij was altijd heel duidelijk. In dat voorjaar heeft Gert naast de Menorah alle bomen omgezaagd om ruimte te maken voor een kampeerveld en hij kon het hout weer gebruiken voor de kachel. Prachtig vonden we dat als team, die vuurtjes van Gert. Die vuurtjes waren vaak de oplossing voor overtollige spullen en legio andere problemen die dan ineens opgelost waren. Hij zorgde voor iedereen. Wie hij kon helpen die hielp hij en als het moeilijk voor hem was ging hij toch door tot het gaatje. “Eens nodigde hij mijn zoons uit op zijn woonark en is de hele middag met zijn motorbootje met ze gaan varen. Ze mochten overal heen. Na die middag zijn ze hem als opa gaan beschouwen”.

   

  In 2004 renoveerde hij de begane grond van Groot Dennenlust. Daar was veel breek- en schilderwerk. De luiken van de ramen waren gesneuveld, maar Gert kon van zijn oude werk kunststofplaten krijgen waar we nieuwe van konden maken. Hij heeft ze allemaal op maat gemaakt, geschilderd en opgehangen. Ook de industriële vaatwasser met het bijbehorende aanrecht kon hij mee krijgen voor de bijkeuken van Groot Dennenlust. Onlangs vertelde hij nog dat het zijn trots was dat deze machine van inmiddels 40 jaar oud nog altijd werkte!

   

  Gert vond het fijn om te schilderen en dingen op te knappen. Alles moest er goed en verzorgd uitzien. Dat zag je in zijn eigen verzorging, zijn haar altijd keurig gekapt, zijn blouse altijd netjes gestreken, maar ook in zijn werk. Als iets gebroken was, dan moest het gerepareerd worden. Zo werd een oude schuur omgedoopt tot ‘Het Kroondomein’ nadat deze nieuw in de groene verf was gezet en helemaal opgeknapt. We noemden hem wel de scharrelaar, want hij wist altijd goedkoop dingen te regelen. Met weinig investering toch een mooi resultaat. En als zijn creaties nog wat verbetering nodig hadden, dan werkten we daar samen aan. “Daar ben ik zo gelukkig van geworden”, zegt een collega.

   

  In de zomer van 2005 is hij bij andere stichtingen vrijwilligerswerk gaan doen, onder andere bij camping Petach Tikva in Hooghalen en Stichting Ebenezer. Maar een jaar geleden kwam hij ineens terug bij de NEM. “Ik weet nog dat hij binnenkwam om te vragen of hij weer terug mocht komen om te helpen. Soms blijven mensen dan alleen maar vertellen over hoe het vroeger was, maar niet Gert! Hij was in dat eerste gesprek al gelijk zo liefdevol en het was zo makkelijk om met hem te praten.” Je kon het met hem over alles hebben wat je maar kunt bedenken. Ook als je in dingen een andere mening had, dan liet hij je in je waarde. “Hij werd als een echte vader voor me. Tot z’n dood aan toe hebben we het over alles gehad en zelfs vanuit zijn ziekbed stuurde hij nog mailtjes om te informeren hoe het met ons ging, te bemoedigen en beterschap te wensen".

   

  Het is maar ruim een jaar geleden dat hij hier weer aan de slag ging, maar dat jaar lijkt eigenlijk veel langer. Voor hemzelf een soort bonusjaar, vertelde zijn dochter. Hij was zo gelukkig bij de NEM, in dat kleine appartementje in Groot Dennenlust. Hij vond het geweldig om hier te zijn, dingen mee te maken en te doen. Hij voelde zich krachtiger en vitaler, ook door de samenwerking met de collega’s.

   

  Hij werkte als een paard en heeft heel veel voor de NEM mogen betekenen. Alles ging heel relaxed, wat niet betekende dat hij niet soms helemaal kapot was. Maar the show must go on en zo stond hij de volgende dag weer voor iedereen klaar. Een man vol humor, her en der een ondeugend trekje, maar soms ook heel serieus. Als er iets onterecht was, dan raakte dat hem. Je kon dan ver gaan, maar hij nam dan het negatieve over en draaide het helemaal om naar iets positiefs. En dan wilde hij dat dát vastgelegd werd.

   

  Serieus was hij ook over God. “Ik heb zoveel van hem geleerd over God en Israël en alles”. Hij was zo open over zijn geloof. Als hij bad, bijvoorbeeld voor mensen die uitgezonden zouden worden, dan bad hij in haast kinderlijke eenvoud, maar met een enorme kracht! Als je Gert hoorde bidden dan was je zo onder de indruk! Ook als je niet goed bent in bidden, dan kon je dat na het horen van Gerts gebed ineens ook. De warmte die Gert uitstraalde is diep in ons allemaal doorgedrongen. Voor zijn verjaardag stuurde een collega deze tekst uit Mattheüs 5:15-16, de tekst die Gert helemaal heeft geleefd:

   

  “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, zodat zij jullie goede daden kunnen zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.”

 1. Activiteiten