Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. NIEUW: Uitzendingen naar Irak

  Dinsdag 14 december 2021

  Het laatste nieuws

  • *

   

  Irak is het meest noordelijke land op de Heerbaan, die Koninklijke weg die er volgens Jesaja 19:23-25 ooit zal lopen van Egypte naar Assyrië. Jaren van oorlog en geweld hebben het land verwoest en getraumatiseerd achtergelaten.

   

  Geschiedenis

  In 1963 werd de Near East Ministry (NEM) opgericht met als inspiratiebron Jesaja 19:23-25:

  "Op die dag zal er een weg lopen van Egypte naar Assyrië. Dan zullen de Assyriërs naar Egypte komen en de Egyptenaren naar Assyrië, en samen zullen zij de HEER dienen. Op die dag zal Israël zich als derde bij Egypte en Assyrië voegen, tot zegen voor de hele wereld."

  Deze tekst spreekt over een toekomst waarin Israël en de Arabische volken samen God zullen dienen en de wereld tot zegen zullen zijn. Assyrië lag op de plek waar het huidige Irak ligt. Voor het eerst in de geschiedenis van de NEM lijken er nu openingen te ontstaan voor dat meest noordelijke land op de Heerbaan.

   

   

  Uitzichtloosheid

  Irak is verdeeld in twee stukken; een noordelijk deel waar de Koerden de baas zijn en waar het tamelijk rustig is en de rest van het land waar sjiieten en soennieten om de macht strijden en waar nog veel gewelddadigheden en aanslagen voorkomen.

   

  Los van de veiligheidssituatie wordt het hele land gekenmerkt door een enorme uitzichtloosheid. Veel mensen wonen nog steeds in vluchtelingenkampen. De wederopbouw van het land wordt zo goed als onmogelijk gemaakt door interne verdeeldheid, corruptie en bureaucratie. Daarnaast is het land vaak een speelbal van regionale en globale machten, zoals Iran, Turkije, VS-Rusland. De werkeloosheid is hoog en veel jongeren willen emigreren naar een westers land.


   

  Mogelijkheden voor de NEM

  Een recente oriëntatiereis heeft duidelijk gemaakt dat er voor de NEM relatief veel mogelijkheden zijn om te dienen in Irak. Er zijn veel kleine lokale, veelal christelijke initiatieven waar gewerkt wordt aan traumaverwerking, educatie en opbouw. Juist in dit soort omgevingen zijn vrijwilligers zoals de NEM die uitzendt goed op hun plek en kunnen zij een positieve bijdrage leveren aan heling, herstel en wederopbouw van het land. Alles wijst erop dat de HEER deuren opent voor het uitzenden van vrijwilligers naar dit meest noordelijke gedeelte van de Heerbaan.

 1. Activiteiten