Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Je gaat het zien als je het gelooft

  Dinsdag 13 februari 2024
  • *

  Hoe kunnen we in vredesnaam het jubileum van de NEM vieren terwijl in de regio die de NEM wil dienen dood en verderf het nieuws bepalen? Hoe kunnen we dankbaar zijn terwijl er zoveel reden is om te huilen over het verlies van de levens van zoveel mensen?

   

  Als christenen staan we steeds weer voor de keus. We kunnen besluiten om alleen maar te geloven wat we zien. We kunnen leven alsof onze werkelijkheid alleen maar bepaald wordt door wat nu is. Dan zien we de groeiende haat tegen Joden en Israël. Dan zien we hoe in al decennia die we nu samen met de NEM vieren vrede alleen maar verder weg is geraakt. We kunnen ook de geloofskeus maken en oog hebben voor wat God in de geschiedenis steeds heeft gedaan. En we kunnen ook geloven wat God zegt dat Hij nog gaat doen.

  God blijft trouw

  God heeft ooit trouw beloofd aan Abraham, Izaäk en Jacob. God is ooit op weg gegaan met David en zijn nageslacht. Dat betekende niet dat Israël een rustig bestaan werd beloofd in tegendeel. De haat tegen de God van Israël is steeds weer afgereageerd op zijn volk. Maar de plannen van de Farao faalden en God bevrijdde zijn volk uit Egypte. Goliath bleek niet sterk genoeg om David te doden. Hamans plan voor een Holocaust werden door Esther gedwarsboomd. De pogroms in Europa leidden niet tot het einde van het Joodse leven op ons continent. En hoezeer Hitler ook alles op alles heeft gezet, de vernietiging van het Joodse volk is niet gelukt. Ook Hamas zal niet slagen met zijn moord en doodslag op Joden en Israël. God heeft zijn volk dwars door de tragedies van onze geschiedenis heen geleid. Tot de dag van vandaag. En je ziet het als je het doorhebt.

  Als je gelooft

  Zo heeft God door de hele geschiedenis laten zien dat het nooit blijft zoals het is. Maar dat Hij alles anders maakt. Jesaja had daar al het zicht op en heeft het ons verteld. Er komt een verbindingsweg van Egypte, via Israël, naar Assyrië. Er gaat vrede komen. Alle mensen - Joden en heidenen - zullen de God van Israël dienen. Het gaat helemaal anders worden dan zoals het nu is. En je gaat het zien als je het gelooft.

  Bid voor vrede

  Samen met de NEM kun je nu al invoegen in dat wat God nog gaat doen. Door te bidden om vrede, door Israël en de omliggende volken te dienen en erbij te zijn als God zijn belofte gaat vervullen.

   

  Geschreven door Gert-Jan Segers, voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie en nu strategisch adviseur bij NGO's en bedrijven. Deze column verscheen eerder in het februari nummer van het Reveil-magazine. Foto: Yad Vashem - Unsplash

 1. Activiteiten