Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Lourens Geuze; Passie voor het Midden-Oosten

  Woensdag 10 mei 2023
  • *

  Lourens Geuze, opgegroeid in Nunspeet en op zijn 15e radicaal tot geloof gekomen. Tijdens zijn laatste studiejaar heeft hij een roeping ervaren om naar Israël te gaan en op zijn 19e is hij dan ook die kant op gereisd en heeft daar uiteindelijk bijna 10 jaar mogen doorbrengen in verschillende periodes. Hij is inmiddels getrouwd met Rebecca en hebben 2 prachtige kinderen samen. ‘Het was tijd om terug te keren naar Nederland om dichter bij familie te zijn’. Ook een nieuwe vacature binnen de NEM was een reden om in Nederland terug te keren. Lourens is namelijk per april onze nieuwe Teamleider Midden-Oosten. Hij mag het stokje overnemen van Piet Jonkers.

  Dit was niet zijn eerste kennismaking met de NEM. Lourens loopt al een tijdje mee. Toen Lourens een tweede keer naar Israël wilde afreizen besloot hij dit via een organisatie te doen. Dit was het moment dat hij bij Near East Ministry terecht kwam. Na gesprekken is hij toen uitgezonden via de NEM. In die periode is hij bekend geraakt met de missie van de NEM: ‘Op een gegeven moment is de visie van de NEM ook mijn visie geworden en ben ik daaruit gaan werken en leven’.

  De passie voor het Midden-Oosten is al vanaf zijn studententijd bij Lourens opgebloeid. In zijn laatste studiejaar kwam steeds de tekst uit Genesis 12 bij hem terug; ‘ga naar het land waarheen Ik u zenden zal’. Dit is wat God tegen Abram zei. In zes maanden kwam deze tekst op allerlei manier bij Lourens terug; door te lezen, mensen te spreken. Hij is opgegroeid in een gezin met een grote liefde voor Israël en bouwde hierdoor enige aversie op tegen dit onderwerp dat zoveel christenen bezighoudt. Vanaf het moment dat hij de roeping voelde begon ook zijn negatieve gevoel bij Israël af te nemen. Hij merkte hierin echt verandering. Op vakantie bad hij: “God als dit echt van U is, als dit het land is wilt U dan een bevestiging geven.” Bij thuiskomst lag er een brief op tafel met een roep om vrijwilligers in Haifa. “En die zondag ging ik naar de kerk en werd er gepreekt over die tekst; ga heen naar het land waarheen Ik u zenden zal”. Het was zo klaar als een klontje volgens Lourens’ vader: “Je gaat naar Israël!”. En zo gebeurde het, Lourens ging naar het land waarheen God hem zond. De eerste keer naar Haifa, waar hij werkte bij Messiasbelijdende Joden. De tweede keer was onder Palestijnse moslims vooral vanuit Jeruzalem en de derde keer was in Nazareth onder Arabische christenen. De laatste keer was hij als pastoraal werker betrokken bij een christelijk ziekenhuis.

  Met zijn ervaring in het Midden-Oosten heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de gebieden en wat de noden zijn. En ook wat we als organisatie daar kunnen brengen. “We hoeven als NEM niet te doen wat de lokale mensen al doen of beter kunnen. We mogen wel dienstbaar zijn aan wat God aan het doen is in de regio”. Lourens ziet een mooie ontwikkeling van mensen die als vluchteling ooit naar Nederland zijn gekomen en het op hun hart krijgen om terug te keren om Gods boodschap te verkondigen. “Ik geloof dat dit misschien wel de toekomst van de uitzendingen wordt”. Mensen die Jezus leren kennen en deze boodschap meenemen naar hun thuisland en onder hun eigen volk, Jood of Arabier, verkondigen.

  Lourens is naast Teamleider Midden-Oosten ook predikant en schrijver. Hij schrijft op dit moment aan een boek over zijn tijd in het Midden-Oosten en reflecteert hierin over de geloofs- en identiteitsvraagstukken die daar spelen. Het boek hoopt hij eind dit jaar te kunnen publiceren. Het zijn eveneens thema’s waar hij graag over spreekt. “Wat kunnen wij leren van de kerk in het Midden-Oosten die al tijden onder druk staat? Daarnaast kunnen we heel veel leren over de Joodse wortels van ons christelijk geloof”.

  Lourens gelooft dat de NEM een belangrijke rol heeft in de voorlichting over Israël en de landen in het Midden-Oosten. “Het is zo ongelofelijk complex vanwege haar geschiedenis, vanwege haar politieke situatie, vanwege de verschillende volken die daar wonen. Het is heel makkelijk om in deze tijd van polarisatie een bepaald narratief te volgen. Ik denk dat de NEM je de kans geeft om de regio beter te leren kennen en om ook de nuances in het gesprek te kunnen aanbrengen. De ervaring leert dat wanneer je je verdiept in het Midden-Oosten en als je je bezig houdt met het volk van God, dat dit een ongelofelijke verrijking geeft. Dat gun ik iedereen. Daarom is de NEM een mooie club om je aan te verbinden.”

  Ben je benieuwd naar de kijk van Lourens op thema’s rondom het Midden-Oosten en Israël? Hij spreekt dit jaar op de Reveilweken over het thema "Weg van de Toekomst" over Gods visie voor het Midden-Oosten. Je kunt je nog opgeven via deze link. Je kunt Lourens als spreker boeken via secretariaat@neareastministry.nl En houdt onze website in de gaten voor de publicatie van zijn boek.

 1. Activiteiten