Deze website maakt gebruik van functionele cookies. Klik hier voor meer informatie.
Akkoord
 1. Terug naar Israël

  Woensdag 25 november 2020
  Terug naar Israël

  Terug naar Israël

   

  Ondanks de aanhoudende corona-pandemie neemt de belangstelling voor lange termijn uitzending juist toe. We zien daarin de verhoring van iets waar veel voor gebeden is. Meerdere, veelal jonge, mensen bereiden zich momenteel voor op uitzending.

   

  Voor Jannie is vrijwilligerswerk in Israël niet iets nieuws. Nadat zij twee keer als Baanbreker voor korte termijn was uitgezonden besloot zij in 2015 om voor lange termijn te gaan. Inmiddels heeft zij er al drie jaar Israël op zitten en staat ze na een tussenjaar in Nederland te trappelen om opnieuw uit te gaan.

   

  Waarom naar Israël?

  Van huis uit ben ik met liefde voor Israël opgegroeid. Via een uitwisseling Kampen - Eilat in 2005 mochten mijn man en ik twee gasten uit Israël in ons gezin ontvangen. Zo is er een vriendschap ontstaan en werden we uitgenodigd om naar Israël te komen. Het voelde voor mij als thuiskomen. Mijn man is in 2009 overleden. Hij zei: "Jannie ga door met je leven en volg je hart." Dat heb ik gedaan en zodoende ben ik in aanraking gekomen met de NEM.

   

  Als NEM mogen we dienen onder de kinderen van zowel Izaäk als Ismaël. We hebben oog voor de speciale plek van Israël maar we willen daarbij ook graag de Arabische volken zegenen. Heb je het gevoel dat je dat in de praktijk kon brengen in de afgelopen jaren?

  Ik sta helemaal achter de visie van de NEM. Ik mocht aan de Joodse en aan de Arabische kant werken. Bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg waar zowel Joodse als Arabische kinderen waren en waar ik ook te maken had met Joodse en Arabische zorgverleners. Op meerdere momenten mocht ik een brugfunctie vervullen tussen beide bevolkingsgroepen. De laatste twee jaar was ik vrijwilliger bij het Domari centrum in Jeruzalem. De Domari zijn zigeuners die vanuit India naar Israël zijn gekomen en eigenlijk tussen wal en schip vallen: niet geliefd aan de Joodse kant en niet geliefd aan de Arabische kant.

   

  Hoe houd je het vuur brandend en blijf je je geroepen weten? Is er een bepaald Bijbelgedeelte dat belangrijk is voor je?

  Ik verheug mij erg op deze nieuwe uitzending. Het jaar in Nederland is heel goed geweest. Ik werkte in een Joods bejaardenhuis in Amsterdam en ik mocht mensen vertellen over mijn liefde voor Israël. De medewerkers waren onder de indruk als ik vertelde dat ik vrijwilligerswerk in Israël ging doen. Er zijn veel teksten die mij bemoedigen en bevestigen in mijn roeping, bijvoorbeeld Jesaja 41: 8 - 20. Vers 10 springt er voor mij uit: "Vrees niet, want Ik ben met u; zie niet angstig rond, want Ik ben uw God. Ik sterk u, ook help Ik u, ook ondersteun Ik u met mijn heilrijke rechterhand."

   

  Bij deze uitzending mag je op weer een heel andere plek dienen. Vertel daar eens wat meer over.

  Ik ga helpen bij twee verschillende organisaties in Tel-Aviv. De eerste heet "Kite Pride" en is een organisatie die werkt onder prostituees en verslaafden die willen stoppen met deze manier van leven. Zij krijgen als het ware een tweede kans. Zij ontvangen onderwijs en krijgen de mogelijkheid zich te ontwikkelen en te ontdekken wat hun talenten en kwaliteiten zijn. Er is bijvoorbeeld een naaiatelier waar mooie tassen en rugzakken worden gemaakt. Deze werkplek biedt structuur, een dagritme en de vrouwen leren verantwoordelijkheid te dragen. Mijn taak zal vooral zijn: aanwezig zijn, helpen waar nodig is, een praatje maken, bemoedigen en liefde uitdelen.

   

  De tweede heet "Red Carpet" en is een organisatie die prostituees die in erbarmelijke omstandigheden op straat leven helpt. Er is een soort inloophuis waar de vrouwen terecht kunnen voor een kop koffie, een maaltijd, een douche en schone kleding. Ze kunnen hier even tot rust komen. Er is altijd professionele hulp aanwezig. Ook hier hoop ik Gods liefde te mogen uitdelen door hand- en spandiensten te verrichten.

   

  Dat lijkt een uitdagende plek waar je ook veel menselijk leed zult tegenkomen. Heb je je een beetje kunnen voorbereiden op deze nieuwe taak?

  In dit werk zal ik zeker tegen moeilijke situaties aanlopen en geconfronteerd worden met veel leed. Ik denk dat ik terug kan vallen op mijn jarenlange ervaring in de thuiszorg in Nederland. Daar mocht ik werken bij "niet plaatsbare mensen" die door allerlei omstandigheden aan lager wal waren geraakt. Ik ben bekend met vervuiling, verwaarlozing, misbruik, verslaving, etc. Het afgelopen jaar mocht ik meehelpen in een tweedehands winkel van een vrouwenproject van de "Vereniging Tot Heil des Volks" in Amsterdam. Deze organisatie werkt ook onder prostituees.

   

  Ga je in Tel-Aviv wonen?

  Ik hoop dat ik in Tel-Aviv een plekje vind. De veldleiding van de NEM helpt mij hierbij. Maar eerst moet ik 14 dagen in quarantaine in het NEM-huis in Jeruzalem.

   

  Heb je enig idee voor hoe lange tijd je weggaat? En wie laat je allemaal achter?

  Inmiddels heb ik een vrijwilligersvisum gekregen voor drie maanden, maar de verwachting is dat dit makkelijk kan worden omgezet in een jaarvisum. Wat ik achterlaat zijn mijn kinderen en kleinkinderen, mijn familie en vrienden. Dat is niet gemakkelijk maar men ziet mijn verlangen om terug te gaan.

   

  Als NEM zenden wij vrijwilligers uit om onvoorwaardelijk te dienen maar hoe ga je daar rondkomen in een duur land als Israël? Heb je een thuisfront dat je steunt?

  Israël is zeker een duur land om te wonen. De huren zijn hoog en het levensonderhoud is niet goedkoop. De afgelopen jaren heeft mijn Thuisfrontcommissie mij geholpen met financiële ondersteuning. Ik was uitgezonden via de Baptistengemeente in Kampen en had een trouwe achterban die mij steunde, en ik had een deel van mijn pensioen eerder opgenomen. Mijn gemeente staat nog steeds in gebed achter mijn uitzending maar inmiddels heb ik een AOW-uitkering en een pensioen waardoor ik nu zelfvoorzienend ben.

   

  Op 25 november jl. is Jannie vertrokken naar Israël. We zijn bijzonder dankbaar dat zij ondanks de corona-pandemie toch een visum heeft gekregen en kon vertrekken. Willen jullie meebidden voor een goede quarantaine-tijd, geschikte woonruimte en Gods bescherming in onveilige situaties?

   

   

 1. Activiteiten